Om meg

Født i 1976 i tidligere Vest-Berlin vokste jeg opp i en søskenflokk med 3 brødre. Med foreldre som leger var sunne og næringsrike matvarer en "must" i hjemmet - noe som vi barna ikke alltid var enig i, men smakfult tilberedt var det ikke vanskelig å få oss overbevist av to kyndige medisinere. 

 

I 2001 ble jeg kjent med en nordmann som jeg traff på en reise i Asia. Studier og generell livssituasjonen gjorde at vi måtte vente litt før vi kunne etablere ett felles liv, men etter avsluttet masterstudie i kommunikasjonsvitenskap flyttet jeg i 2005 endelig til Norge. I dag jobber jeg med administrasjon og økonomi i en miljoørganisasjon for barn og driver med kostholdsveiledning ved siden av jobb og hjemmet.

 

Som mamma av 4 unger i alderen fra 10 til 16 år kan jeg synge en sang av hvor vanskelig det er å få barna ikke bare til å spise opp men sunn i tillegg. Full jobb, slitene unger etter skolen, avtaler og aktiviteter i ettermiddagen og ikke minst forskjellige smakspreferanser er en utfordring de fleste av oss kjenner og står i. Her gjelder det ikke bare å være godt organisert, men å planlegge middagene helst sammen med ungene på forhånd. Barna trenger forutsigbarhet og medbestemmelse, er det på plass er maten allerede halvveis spist. I teorien i hvert fall. 


Jeg er opptatt av sesongabsert, kortreist og rettferdig produsert mat. Ikke bare på grunn av helsen, men også på grunn av den økologiske fotavtrykk vi etterlater og hvordan vil utnytter verden vi lever i. "Du blir hva du spiser" liker jeg å si. På lik linje som en drivstoff med høyt oktantall vill gjør bilen godt, vill en næringsrik og balansert ernæring gjør kroppen godt. I 16 år av livet var jeg vegetarianer, men  ved første svangerskapet fikk jeg plutselig lyst på kjøtt. Husker hvor overrasket jeg var, hadde ikke smakt på kjøtt for så lang tid og forstått ikke helt hvor lysten kom fra. Jeg tolket lysten som en et signal kroppen sendte meg, tilsynelatende trengte jeg på det tidspunktet mer enn det jeg fikk av en vegetar livstil. Det er viktig å lytte på kroppen, den forteller oss va som trengs og må til for at vi føler oss vel, har energi og overskudd.

 

Jeg har to ungdommer i huset med påvist cøliaki, en autoimmunsykdom som gjør at de ikke tåler gluten. Da diagnosen kom visste jeg heldigvis allerede mye om sykdommen, og det var ikke vanskelig for meg å omstille ernæringen. Jeg deltok likevel på cøliakiopplæringen på sykehuset men ble sjokkert over hvor lite kunnskap om matlaging fagfolk rundt meg hadde. Hver andre setning om cøliaki handlet om å bruke Toro sine ferdigprodukter - jeg mener at dette er en fullstendig feil tilnærming! Det trengs ikke Toro, det trengs kunnskap om matlaging generelt. I dag baker jeg brød, fermentere grønnsaker og fremstiller min egen probiotiske drikke.  Det trengs ikke noe industriell bearbeidet mat for å håndtere en autoimmunsykdom! Tvert imot - disse produktene ødelegger helsen og fjerner oss fra naturen, fra kunnskapen forfedrene har lært seg.

 

I 2016 bestemte jeg meg for å gjøre mer ut av min lidenskap for ernæring, så den teoretiske kunnskapen måtte på plass. Valget falt på studiet som kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole. Jeg er i dag, etter avsluttet studie, veldig glad for en solid utdannelse. Denne utdannelsen, sammen med min erfaring, gjør at jeg kan veilede mennesker og hjelpe dem å finne en helsebringende og bærekraftig ernæringen.